17 oktober 2025 oud Caïro
18 oktober 2025 - Cairo, Egypte
Na een heerlijk ontbijt bij het zwembad begint op deze Egyptische vrijdag, een lokale rustdag, onze tocht.
We gingen naar de heuvel naar de Citadel van Salah el Din, een 12e-eeuwse vesting die getuigde van de lange, bewogen geschiedenis van Caïro. Vanaf de wallen bood zich een weids uitzicht over de uitgestrekte metropool.
Vervolgens naar de Sultan Hassan Moskee, met haar robuuste, monumentale architectuur. Het was al een drukte van jewelste. En of veel kinderen hadden nog nooit toeristen gezien of ze maakten er een sport van om met zoveel mogelijk toeristen op de foto te gaan. We werden in elk geval als echte beroemdheden begroet met zwaaiende kinderen en selfies.
De middag brachten we door in het Egyptisch Museum. Een afdeling met 24 mummies bood een sober en direct confrontatie met de Egyptische omgang met de dood en het hiernamaals.
In een andere sectie van het gebouw kregen we een tentoonstelling te zien met handwerkdemonstraties uit diverse regio's van Egypte.
Hierna volgde het onvermijdelijke, bezoek aan een cottonshop en een juwelenwinkel, typische stops op de toeristische route, voordat we terugkeerden naar Oud-Caïro. Onze wandeling begon bij de middeleeuwse stadspoort Bab Al-Futuh. Hier betraden we de El Moeïzz li Din Allah Straat, de ruggengraat van middeleeuws-Caïro. De straat, geflankeerd door moskeeën, mausolea, madrasa's en historische woonhuizen, ademde geschiedenis uit, een opeenvolging van eeuwenoude architectuur. De wandeling leidde ons naar de Khan el Khalili Bazaar, een grote soek , een dicht netwerk van steegjes. De bazaar was een overvloed van geluid, geur en kleur, een plek waar geïmporteerde toeristenkitsch zich mengde met fraai lokaal handwerk. Na de aankoop van enkele bescheiden souvenirs moesten we ons, net als de lokale bevolking, langs de kant van de weg opstellen om wel een half uur te wachten op een taxi, een alledaags tafereel dat het einde van onze drukke dag markeerde.
Dit keer hadden we een vroege lunch ( 13.30 uur) gehad, waardoor we ook nog een avondmaaltijd moesten gebruiken. We hebben bij het hotel gegeten en samen de vakantie afgesloten met nu al leuke en grappige herinneringen.

Veilige thuiskomst